CZ EN

Motivový obrázek

Změny v cenové regulaci taxislužeb

Alternativní a smluvní taxislužby přestanou od ledna 2025 podléhat cenové regulaci. Ministerstvo financí na základě sledování trhu rozhodlo, že pro druhy taxislužeb, u kterých zná zákazník cenu přepravy předem, důvod regulace odpadá.

Již nyní jezdí alternativní taxi za ceny, které jsou v běžném provozu výrazně nižší, než ceny regulované.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

Změnu upravuje aktuálně vydaný cenový výměr Ministerstva financí, podle kterého budou obce od 1. ledna 2025 moci regulovat pouze „klasickou“ taxislužbu. „Předpokládáme, že po zrušení možnosti cenové regulace alternativní a smluvní taxislužby nedojde k nárůstu cen z důvodů velké konkurence,“ uvádí ministr Zbyněk Stanjura. Ministerstvo financí bude podle něj nicméně situaci na trhu nadále sledovat a v případě nutnosti je připraveno cenovou regulaci alternativní a smluvní taxislužby znovu zavést.

Ministerstvo financí v současnosti zmocňuje obce k zavedení regulace taxislužby na jejich území formou stanovení maximální ceny. Ze všech obcí však tuto možnost využívají pouze Praha a Brno, které tak budou muset svá nařízení změnit. U klasické taxislužby je konečná cena za přepravu stanovena zpravidla až na základě fakticky ujeté vzdálenosti podle údajů naměřených taxametrem a cestující při objednání přepravy neví, jakou částku v cíli cesty za přepravu zaplatí. Naproti tomu v případě alternativní taxislužby je zákazníkovi konečná cena za přepravu známa již v okamžiku, kdy přepravu prostřednictvím mobilní aplikace objednává. Stejně tak v případě smluvní taxislužby je údaj o konečné ceně za přepravu nebo způsobu jejího stanovení obsažen v předem uzavřené smlouvě a zákazník má tak dostatečný prostor pro srovnání ceny za přepravu u více dopravců a pro výběr nejvýhodnější nabídky.

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.